2012. december 26., szerda

Kakaós, egészséges, FINOM



Szenteste mint a legtöbbünk, a Szeretteimmel voltam a szülői házban.
Anyukám nagyon jó vendéglátó, tudtam hogy a főétkezés mellé fel fog tálalni sok sok süteményt, de gondoltam mégsem megyek (süti nélküli) üres kézzel. Valami egyszerű és gyors kellett, mert indulás előtt kb 50 perccel jutott ez eszembe.
Ami mindig beválik, az a muffin, mindenki nagyon szereti a  fantáziadús muffinjaimat, és időben is ez a leggyorsabb, ráadásul fejből tudom az alapreceptet. :)
Szentestére viszont kissé snassznak tartottam a  muffint, főleg hogy egész évben ontom magamból....a "csakúgy" eseményekre is. A Szenteste az pedig Szenteste. Az alapreceptet az időszűke miatt megtartottam, a formát és a fantáziálást nem.
Páromnál lakom, és a múltjából megörököltem egy fatörzs sütőformát (vagyhogyhívják....) amit előszeretettel használok mióta itt lakom. :) Szép muffin receptes sütiket lehet benne csinálni, szépen ki is esik a formából sütés/hűlés után....felszeletelve pedig nagyon guszti. Van egy olyan érzésem hogy a muffin sokunkban azt kelti, hogy ha nem látjuk mi van a  belsejében, akkor annyira nem szívesen tesszük a  szánkba. Na de a felszeletelt fatörzs süti más.......annak a belsejét két oldalról is megcsodálhatjuk. ;) Már ez a vizuális élmény ad egy pavlovi reflexet...nekem. :)
Óriási sikert arattam vele, szóval aki ezt olvassa, annak javaslom hogy készítse el, mert nem foghat mellé. A tészta nem túl édes, gyomorkímélő, nem okoz puffadást és ízletes. ;)
Na tehát ahogy átszerkesztettem a muffin alap receptet:

Hozzávalók:



  • 1 bögre (itt fontos megjegyezni a további mértékegységek miatt -mint pl az evőkanál- hogy én 2 decis bögrét használtam!) fehér liszt
  • 1 bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
  • fél bögre olaj
  • fél bögre tej
  • 4 evőkanál sárgabarack dzsem
  • 1 natúr joghurt (vagy sárgabarackos...ezzel valószínűleg még fincsibb)
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 nagyobb tojás
  • háromnegyed bögre barna cukor
  • háromnegyed bögre lágy zabpehely
  • 3 evőkanál CUKORMENTES, tehát holland kakaópor
Lapozz tovább a fázisfotókért és az elkészítési módért. ;)



Így csináld:


Mindent keverj össze, egyszerre. A legjobb ehhez a kézi mixer, de egy fakanál is simán megteszi, csak kicsit több vele a meló. :)
A fatörzs formát kicsit kivajaztam, így nem is ragadt bele a végén. ;) Ebbe öntsd bele a masszát....majd tedd előmelegített sütőbe (én villanyt használok....arról tudok nyilatkozni) és kb 180-190 fokon 25 percig süsd. 25 perc után vedd ki, és szúrj bele villát régi szokás szerint.
Ha a villa nem tésztás miután kihúztad, jó. Ha tésztás, tedd vissza, de ezt ismételd meg 3-4 percenként.
Amúgy elég lesz a 25 perc.....én azt tapasztaltam.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése