Ezt a receptet is átvariáltam, de a korrektség zászlaja alatt azért a végére oda fogom biggyeszteni a weboldal címét ahol végülis erre a szimpatikus összetételre bukkantam. :)
Mert vannak ám olyan répatorta receptek, amelyek hozzávalói egyszerűen nem tetszenek. Szeretem az egyszerű munkafolyamatokat a konyhában, a kevés lisztet a kevés cukrot.....és hát mazsolázgatni kell a sok lehetőség közt.
A répatorta receptekkel azóta szemezek mióta ez a répa-őrület begyűrűzött Magyarországra, a mi médiáinkba. Tegnap jutottam el odáig, hogy a tettek mezejére lépek, és elkészítem az első répatortámat, ha már mindenki úgy odavan érte.
Régen egy volt munkatársam csinált is ilyet, de akkor nem értettem mi ez a nagy rajongás, hisz kb egy répás muffinnak nevezhető sütit próbáltak belém gyömöszölni, muffin terén pedig igazi veteránnak tekintem magam, és hát inkább készíteni, ajándékozni szeretem mint enni.
Na de a tegnapi napon ahogy szörfözgettem a neten, felfigyeltem egy olyan receptre amiben nagy szerepet kap az őrölt mandula. Ekkor éreztem azt amit még soha ha a répatorta szóba került: ezt nekem el kell készítenem!
Hozzávalók
- 25 deka sárgarépa
- 3 tojás
- csipetnyi sütőpor
- 10 deka nád-porcukor
- 20 deka darált mandula
- 5 deka teljes kiőrlésű liszt
- 5 deka fehér liszt
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
a krémhez:
- krémsajt (pl mascarpone)
- kis reszelék vaníliarúdból
- kevéske nád-porcukor
- pár csepp citrom leve
Így készítsd
- a sárgarépát hámozd meg és reszeld le (én durvábbra reszeltem)
- a tojások sárgáját verd habosra a porcukorral
- majd add hozzá a liszteket, a mandulát, a kis sót, a csipetnyi sütőport és a citrom reszelt héját
- a tojásfehérjét verd fel jó habosra majd az előző keverékbe óvatosan forgasd bele
- sütőformába töltsd bele és előmelegített sütőben süsd készre
- amikor elkezd barnulni a teteje, csinálj villapróbát hogy belül is megsült-e
|
METRO-ból szereztem be a darált mandulát, legközelebb lehet hogy a liszt helyett mandula lisztet használok. Kísérletezni jó, elrontani csak nem fogom. :) |
|
A barna cukorhoz ragaszkodom. Porcukor változattal még nem találtam szemben magam, ezért a kristály változatot szoktam én magam porcukrosítani. :) Aki nagyon nagy diétában van, az használjon hozzá null kalóriás stivia-t, vagy xilitet.
Olyan nagyon nagyon habos nekem nem lett a kézzel kavarástól :) de azért egy kicsit megerőltettem magam e téren. Nem volt könnyű. :-P Manapság leginkább már robotgépet használok, amit itt is megtehetsz persze. |
|
Itt forgattam bele a legvégén a habbá vert tojásfehérjét, ezt tegyük óvatosan hogy legyen volumene a tésztának. |
|
A krémsajtos finomságnak túró rudi íze lett! :) Elég nehéz, tejszínes krémről van szó, ezért én csak csínján bántam vele. ;) |
Forrás, amit jólesett átalakítani :) :
receptkereső